maanantai 6. heinäkuuta 2015

40 päivää Kalmarin Ironman kisaan

Kesäloma oli ja meni, eikä blogiin kirjoittelu aikaa tuntunut löytyvän mistään välistä.

Vantaan kisan jälkeen minulle tuli poskiontelo kipeäksi joka sitten häiritsi treenaamista. Vaikkakin onnistuin pääsemään kivuista eroon hyvin nopeasti kun keksin huuhdella poskiontelot. Tarkoitukseen tehtyä välinettä tosin ei löytynyt mutta sisäinen Macgyver tuli hätiin ja urheilujuomapullosta tuli kätevästi sopiva väline. Parit huuhtelut myöhemmin kivut olivat miltein tiessään mutta pari lepo päivää treeneistä tuli silti ja tulihan siihen pieni flunssa kuitenkin päälle. Myös suunniteltua Sotkamon reissua jouduimme siirtämään viikolla koska halusin sairastaa kotona.


Sotkamoon kun lopulta päästiin kaikkien urheilu kamojen kanssa niin heti ekana päivänä oli yhdistelmä treenin paikka. 


Uinti olikin melkoisen kylmä kokemus sillä vesi oli huomattavasti kylmenpää kuin Kouvolassa. Mittaria ei nyt sattunut mukaan mutta veikkaus olisi jossa 12 asteen tietämissä. Uinti jäikin siksi muutamaan sataan metriin. Mutta tulipahan käytyä. :)

Uinnin jälkeen vuorossa oli pyöräilyä 4h. Reittiä suunnitellessa tuonne omille nuoruus seuduille tuli totuus vastaan kuinka pitkiä pyöräilyjä sitä oikeasti joutuu tekemään.
Koska kotiseudulla on aina tullut liikuttua autolla ja matkat on aina tuntuneet pitkille. Mutta nyt kun joutui tekeen pitkän pyöräilyn niin sitähän sai polkea kaikki paikat läpi jotta matkaa ja aikaa tuli riittävästi.

Olimme parkkeerannut auton Vuokatin uimahallin pihaan ja sieltä lähdettiin polkemaan Sotkamon kirkonkylän läpi josta mentiin Kaitainsalmen kautta jonka jälkeen suunnattiin pohjoispuolta Kajaaniin. Kajaanista taas sitten poljettiin eteläpuolen tietä takaisin Vuokattiin.
Pyöräilyn jälkeen oli vielä vuorossa juoksu ja se suoritettiin Vuokatin kumpuilevassa maastossa.

Seuraavalle päivälle olisi ollut vuorossa 5h pyöräily mutta sää lupaili niin paljon sadetta ettei niin pitkää mitenkään ehtisi tekemään. Joten lähdettiin polkemaan Sotkamon ja Vuokatin maastoja tutuksi jolloin sieltä pääsisi suhteellisen nopeasti takaisin kotiin kun sada alkaisi.

Tällä reissulla pääsimme polkemaan Tiinan kanssa myös Vuokatin rinteiden päälle. Täytenä yllätyksenä tuli se että sinne päälle olikin todella helppo polkea. Nousua kuitenkin oli joku 300m muutaman kilsan matkalla. Tietenkin kun ei ollut mihinkään kiire ja alla oli cyclocrossit niin pientä välitystä löytyi riittävästi. Huippulla sitten tuulikin oikein mukavasti ja paluumatka korkeuksista oli todella kylmä kun ei tarvinnut muuta kuin jarrukahvaa painaa niin eihän siinä kovin lämmin tule. Vuokatin vaaran jälkeen poljettiin vielä Hiukka biitsille ja sen ympäröivään maastoon polkuja pyöräilemään. Sitten olikin aika poljea kotia kun sadepilvet lähenivät uhkaavasti ja kyllähän sitä kastuttiinkin paluumatkalla. 



Viimeiselle päivälle Sotkamon triathlon leirille oli varattuna sitten juoksua ja vähän halli uintia.
Käytiin testaamassa Kajaanin uutta uimahallia joka oli avautunut 2013 vuoden lopulla. Halli olikin oikein hieno ja kyllä huomasi että nykyaika ja suunnittelu puhalsivat sillä halli oli erittäin monikäyttöinen.

Reissusta kun palattiin takaisin Kouvolaan niin seuraavana päivänä piti olla Xtrin järjestämä juhannuskisa mutta huonon kelin takia sitä siirrettiin seuraavalle viikolle ja sitten se tuli liian lähelle Kiskon perusmatkan kisaa joten jouduimme Tiinan kanssa jättämään juhannustreenikisan kokonaan välistä.
Loma siis läheni loppuaan ja samoin viimeiset loman aikana olevat kisat. Lauantaina olisi siis Kiskon perusmatkan kisa. Perjantaina Tiina ehdotti että ottaisimme majoituksen Kiskon läheltä niin saisimme samalla pienen lomareissun eikä tarvitsisi kisa aamuna ajaa montaa tuntia autolla niin kroppakin voisi toimia paremmin kisassa. Joten tuumasta toimeen ja majoitusta etsimään. Sellainen löytyi Salon leirintäalueelta pienen huoneen muodossa. Kamat kasaan ja menoksi.
Kisa-aamun valjetessa alkoi valmistelut kisaa varten. Urheilujuomien teko ja kamojen kanto takaisin autoon. Sitten lyhyt ajomatka itse kisapaikalle. Siellä sitten hetki paikkoja etsiessä ja tutkiessa. Rekisteröitymis ja numerointi paikkakin löytyi helposti samoin oma vaihtopaikka. Nyt olikin jo huomattavasti helpompi olla kun asiat alkoivat olla kunnossa kisaa varten. Pyörän renkaisiin vielä oikeat paineet ja vaihtopaikka valmiiksi kisaan.
Kello kulki kovaa vauhtia ja oli aika aloittaa kisaa edeltävä tankkaus ja kohta myös varusteiden vaihto.




Siispä kisa-asu päälle ja märkäpukua kiskomaan sitten sen päälle. Tällä kertaa kaikki perusmatkan kisaajat lähtivät samalla kertaa joten olimme Tiinan kanssa samalla lähdössä. Uinti ei ollut kulkenut minulla vielä tälle vuodelle kovinkaan hyvin niin ounastelin että 35min aika uinnissa olisi minulle hyvä tulos. Mutta yllätys olikin suuri kun nousin vedestä ja kello näytti 29:46 min, tämä oli kirkkaasti oma 1500m avovesi uinnin ennätys, tästä oli hyvä jatkaa pyöräilyyn.
Edellisessä kisassa Vantaalla vaihdot tuli tössittyä ihan kunnolla mutta tällä kertaa olin varautunut siihen että märkäpuku on hankala saada pois päältä ja olin etukäteen voidellut lahkeet ja hihat babyoililla niin johan alkoi luistamaan ja puvun sai pois yhdessä hujauksessa. Niinpä vaihdossa en mennyt kuin 2:30 min ja oltiin jo pyörän selässä.


Pyöräily matka oli 40km ja peesikielto oli voimassa kuten melkein aina triathlon kisoissa on. Lisäksi reitti oli mäkinen joten se lisäsi haastetta ja näiden asioiden summana tiesin ettei omaa ennätystä tulla rikkomaan. Mutta pyörä kuitenkin kulki oikein mukavasti ja ohitinkin paljon porukkaan matkalla. Loppuajan ollessa 1:13,21h olen kuitenkin erittäin tyytyväinen suoritukseen. Yksi asia mikä minun pitäisi vielä oppia on se että pyöräilyn aikana pitäisi yrittää säästää jalkoja juoksua varten. Nyt yritinkin hieman säästellä niitä koska tiesin myös juoksun olevan mäkisessä maastossa.



Toinenkin vaihto sujui tällä kertaa oikein vauhdikkaasti ja juoksuu päästiin nopeasti. Heti juoksun alkuun kuten pyöräilynkin oli jyrkkämäki joka sai sykkeet kyllä nousemaan. Jalat olin jälleen kerran pyöräillyt liian loppuun ja se tuntui kyllä juoksussa sillä tahti jämähti 5min/km. Jalat olivat vaan niin tönköt ettei niillä päässyt yhtään lujempaa ja lisäksi oikea pohje tuntui todella jumilta niin juoksusta ei tullut rentoa koko matkan aikana. 10km kuitenkin taittui aikaan 50:01 min mikä on oikein kohtuullinen aika vaikka jäikin noin 6 minuuttia omasta 10km ennätyksestä. 





Koska juoksu ei minulla oikein kulkenut ja Tiina oli minua selvästi nopeampi uimari. Vaikka ehdinkin ohittaa hänet pyöräilyn aikana niin ohihan Tiina meni sitten juoksussa kun hänellä sattui kulkemaan tällä kertaa todella hyvin. Noh, marginaali oli loppujen lopuksi vaivaiset 20 sekuntia niin ei sillä väliä. Molemmat tehtiin kuitenkin oman ennätyksen perusmatkalla. Oma aika oli 2:36,46 joka on 26 sekuntia nopeampi mitä Kuopiossa 2013 tehty ennätys, siellä reitti on kuitenkin huomattavasti helpompi.

Tämä kisa antoi kyllä uutta rohkeutta tuleviin koitoksiin, seuraavaksi sitten Joroisten puolimatka. Minulle kyseessä on jo kolmas puolenmatkan kisa mutta Tiina pääsee koittamaan ekaa kertaa millaista on pidemmän matkan suoritus.

Treenimäärät vaihtelivat kesäkuussa kovasti kun oli pientä sairastamista alkukuusta, mutta sairastelujen jälkeen olen taas saanut vauhdin päälle ja kilometrejä sekä tunteja on alkanut kertymään ihan kivasti.

Viikko 23
Matka 104,39km
Aika 5h 18min 15sek

Viikko 24
Matka 110,53km
Aika 6h 01min 31sek

Viikko 25
Matka 219,17km
Aika 12h 42min 7sek

Viikko 26
Matka 233,15km
Aika 14h 53min 51sek

Viikko 27
Matka 293,66km
Aika 14h 57min 25sek


Alkukausi on ollut kyllä ihan helppoa kisojen suhteen mutta nyt kun kisoja on enää jäljellä kaksi kappaletta joista eka on jo parin viikon päästä Joroisilla niin jännitys alkaa hiljalleen nousta. Joroisten kisa on puolimatkan kisa ja minulle se on jo kolmas sen mittainen joten sen tietää että siitä kyllä selviää. Ainut suorituspaineen aiheuttaja onkin se että nyt täytyisi saada parannettua omaa ennätystä jonkin verran. Aika tavoitteen on asetettu 5h 15min tasolle mikä on kyllä kova, mutta jos kaikki menee niin kuin strömsöössä niin pitäisi olla ihan hyvin saavutettavissa oleva aika. Tämän kisan loppu tulos antaa sitten aikatavoitteen Kalmarin Ironman kisaa varten.

Joroisten jälkeen sitten onkin enää nelisen viikkoa kauden päätavoitteeseen sekä pitkäaikaisen unelman toteutukseen. Kalmariin lähdemme Tiinan kanssa jo kyseisen viikon tiistaina vaikka kisa onkin vasta lauantaina. Matkaamme paikalle autolla ja Ruotsin puolelle siirrytään Silja Linen lautalla.
Alunperin matkalle piti lähteä vasta keskiviikona mutta matkan kestäessä torstain puolelle ja torstaina on meidän ymmärtääkseni viimeinen mahdollisuus rekisteröityä kisaan ja aikataulu olisi mennyt ihan liian tiukalle, jotta oltaisiinko ehditty ajoissa paikalle. Niinpä päätimme aikaistaa lähtöä yhdellä päivällä.

Tätä Ironman kisaa varten on nyt periaatteessa treenattu siitä asti kun päätin aloittaa triathlonin harrastamisen, mutta tavoitteellisesti siihen on nyt harjoiteltu viime vuoden syksystä asti. Täytyy kyllä ihmetelle että kuinka hyvin kunnon on saanut nousemaan uudelle tasolle vaikka viime vuonna jäikin reipas 8kk välistä kokonaan treenaamisessa. Sitten kun taas aloitti uudestaa syksyllä niin sitä kyllä tunsi olevansa niin rapakunnossa että tuleeko tästä enää mitään tai että ennätyksiä ei ainakaa rikoja tulevalla kaudella. Suurkiitos tästä kaikesta menee kyllä ehdottomasti valmantajalle joka on laittanut vipinää niveliin ja kunnon nousemaan.
Uutta intoa sitä saa aina kun käy jossain kisassa ja rikkoo oman ennätyksen varsinkin jos kisareitti sattuu olemaan rankempi kuin missä aikaisempi ennätys on tehty.

2015 vuoden kisakalenteri on kyllä siinä mielessä poikkeava että nyt tulee suoritettua kaikki matkat mitä triathlon tarjoaa, eli sprintti, perus, puoli ja täysmatka. Sprinttimatkoja on nyt suoritettu jo useampi tälle vuotta mutta kaikkia muita tuleekin sitten vain yksi.
Aikaisempina vuosina kun tuo puolimatka on ollut se päätavoite niin nyt sen matkat sitten tuplataan ja katsotaan miten miehen käy.