keskiviikko 2. toukokuuta 2018

IRONMAN, mitä se on ja mitä se vaatii. Sekä vähän vauva arjen kuulumisia. :)

Triathlonin kuninkuusmatka


YOU ARE AN IRONMAN! Tuo legendaarinen lausahdus selostajan suusta kun tulet maaliin suoritettuasi triathlonin täydenmatkan kilpailun. Lausahdus jonka on kuullut moni unelmansa täyttänyt triathlonisti ja moni myös haaveilee kuulevansa sen.

Täydenmatkan triathlonkilpailu sisältää siis uintia 3,8km, pyöräilyä 180km ja juoksua 42,2km yhteensä 226km. Tämä kaikki täytyy suorittaa määrätyssä ajassa joka on 17 tuntia mutta nykyään käytäntö tuntuu olevan että PRO kisaajat lähtevät noin 16 tunnin aikarajalla ja ikäryhmät tämän jälkeen jolloin aikaa on jäljellä noin 15 ja puoli tuntia. 

Oma IRONMAN kaste tuli suoritettua 2015 Ruotsin Kalmarissa jolloin kello pysähtyi aikaan 12h 15min 17s. Tarkemman tarinan matkasta voi lukea linkkiä klikkaamalla. IRONMAN Kalmar kisaraportti

Kuluva vuosi 2018 tulee olemaan mielenkiintoinen sillä kisakaudella on odotettavissa kaksi puolematkan kilpailua yksi Lahdessa ja toinen Turussa. Molemmat ovat kansainvälisiä kilpailuita ja tahollaan keskenään kilpailevien organisaatioiden järjestämiä. Lahdessa järjestetään kesäkuun lopussa Suomen ensimmäinen IRONMAN kilpailu ja Turussa elokuussa neljättä kertaa järjestettävä CHALLENGE Turku kilpailu. Kesän tulee sitten päättämään toinen IRONMAN kilpailu Barcelonassa lokakuun alussa.
Puolimatka, yleisin matka minkä triathlonistit suorittavat. Kuten nimestä voi päätellä kyseessä on puolet täydenmatkan matkasta eli uintia 1,9km, pyöräilyä 90km ja juoksua 21,1km.
Itselle eka puolimatka tuli eteen 2012 jolloin oltiin Kivitipussa, Lappajärvellä. Silloin kello pysähtyi aikaan 6h 11min 5s. Kertomuksen kisasta voi lukea linkin takaa. Kivitippu puolimatkan kisaraportti

Tähän päivään mennessä puolimatkan kilpailuja on ehtinyt kertymään jo kuusi kappaletta ja paras aika on ollut 5h 9min 49s joka syntynyt Joroisilla 2015. Joronen 2015 kisaraportti

Mitä täydenmatkankisa vaatii


Mitä tuollainen urheilusuoritus sitten vaatii? Tämä riippuu tietenkin siitä kuinka paljon on valmis antamaan aikaa ja rahaa harrastukselleen. Toisille triathlon on ainoastaan liikkumisen muoto ja siihen käytetään vain muutamia tunteja viikossa eikä välineisiin silloin satsata kovinkaan paljoa mutta silloin tavoitteena ei välttämättä ole edes kilpailla. Puolenmatkan kilpailu vaatinee noin viiden tunnin viikottaista urheilua ja pientä satsausta välineisiin. Täydenmatkan kilpailuun panokset kovenevat jonkin verran, tällöin aletaan puhua noin kahdeksan tunnin viikottaisesta urheilusta ja välineisiinkin on mennyt minimissään jo yli tuhannen euroa. 

Hauskaa tässä lajissa on se että harrastuksen alkuun pääsee hyvinkin halvalla ja pienellä vaivalla. Kunhan sinulta löytyy uima-asu, uimalasit, polkupyörä, pyöräilykypärä ja juoksukengät ja tämän kaiken luultavasti jo omistat eikä näiden hankkiminen maksa paljoa kun lähdetään ihan halvimmasta liikkeelle.
Mutta kun lähdetään menemään hinnassa ylöspäin niin ylärajaa ei ihan heti tulekaan vastaan eikä sen puoleen varusteiden määrässäkään näy loppua. Kalleimmissa märkäpuvuissa hinnat liikkuvat 1500€ tietämissä, kisa-asut 250€ luokissa, polkupyörät 15 000€ ja jopa yli, urheilukellot yli 600€, juoksukengät 300€, jne ja todellinen triathlonisti omistaa useamman näitä kaikkia kun varusteita täytyy päivittää aina uusimpaan.

Omalla kohdallani euroja on palanut vuodesta 2011 lähtien varmasti jo useampi tuhat lappunen. Märkäpukuja on 2kpl, polkupyöriä 3kpl, urheilukelloja 3kpl, juoksukenkiä tällä hetkellä käytössä 3kpl, käytöstä poistunut varmasti sama määrä, urheiluvaatteita hankittu melkoinen kasa, ravinteita kulutettu myös aimo läjä, kisamatkoihin ja osallistumismaksuihin myös hävinnyt kivasti hilloa.
Garmin on ollut minun seurana melkein alusta alkaen, ensimmäiset treenit tuli tallennettua kännykällä Sports Trackeriin josta ne on siirretty Garminiin talteen.

Treenituntien kertymistä

Kaudella 2011 suorituksia 48kpl, kilometrejä yhteensä 717 ja tunteja 42.
Kaudella 2012 suorituksia 206kpl, kilometrejä yhteensä 1656 ja tunteja 174.
Kaudella 2013 suorituksia 317kpl, kilometrejä yhteensä 2545 ja tunteja 235.
Kaudella 2014 suorituksia 96kpl, kilometrejä yhteensä 979 ja tunteja 76. (välivuosi)
Kaudella 2015 suorituksia 370kpl, kilometrejä yhteensä 5811 ja tunteja 393.
Kaudella 2016 suorituksia 458kpl, kilometrejä yhteensä 5090 ja tunteja 368.
Kaudella 2017 suorituksia 567kpl, kilometrejä yhteensä 6580 ja tunteja 457.
Kaudella 2018 suorituksia 296kpl, kilometrejä yhteensä 3847 ja tunteja 311. (2.5.-18 mennessä kertynyt)

Tälle menevälle kaudella tavoitteena olisi lähennellä 600-650 tuntia, onhan siitä jo puolet kasassa ja kautta on vielä jäljellä viisi kuukautta tarkalleen 158 päivää.

Suomessa triathlonkauden kesto on siis suunnilleen loka-marraskuusta seuraavan vuoden elo-syyskuulle ja tältä ajalta sitten lasketaan kuinka paljon on tullut treenejä kauteen.

Täytyy kyllä todeta itsekin että hyvin nuo määrät ovat kasvaneet vuosien varrella.

Milloin kisaan treenaaminen pitää aloittaa

Yleisesti puhutaan että täydenmatkan kisaan täytyy valmistautua pari vuotta jonka aikana kasvatetaan kestävyyttä niin paljon että jaksaa olla liikkeessä jopa sen 16-17 tunti yhteen menoon.

Itsellä harratuksen aloittamisesta eli vuodesta 2011 meni aina vuoteen 2015 että sain ekan täydenmatkan suoritettua. Tavoitteena oli suorittaa se yhtä vuotta aikaisemmin mutta elämä heitteleen aina sen verran että suunnitelmat muuttuvat. Kuitenkin kun aloitin urheilun ihan täysin nollasta niin ei tehnyt ollenkaan huonoa että neljä vuotta kesti matka ekaan täysmatkaan.
Jotkut kyllä pystyvät suorittamaan täydenmatkan vaikka heti ekana harrastusvuotenaan mutta silloin urheilutaustaa on jo paljon.

Tämän vuotiseen Barcelonan IRONMAN kilpailuun valmistautuminen alkoi siitä hetkestä kun tiesin että olen lähdössä sinne ja tämä tapahtui marraskuun 2017 lopulla. Sitä ennen olin jo ilmoittautunut Lahden IRONMANiin sekä Turku CHALLENGE puolimatkoille ja niihin valmistautuminen alkoi kun kisakausi oli loppunut elokuun alussa Tahkolla ja noin kuukauden mittaisen lepokauden jälkeen.

Lokakuussa siis päästiin jälleen treenaamisen makuun ja suunnitelmana oli siinä kohti suorittaa kaksi puolimatkaa seuraavana vuonna jonka mukaan harjoittelu aloitettiin. Marraskuun lopussa sitten tuli tietoa työpaikalta Kaslinkilta joka oli hieman aiemmin ilmoittanut että haluaa tukea henkilökuntaa harrastuksissaan ja tavoitteissaan. Niinpä yhteistyösopimus syntyä ja pääsen toteuttamaan unelmaani kisata Barcelonan lämmössä.

Tästä hetkestä alkoi sitten tavoitteellinen harjoittelu täydenmatkan kilpailuun ja aikaa oli jäljellä noin 11 kuukautta.

11 kuukautta siis pitäisi harjoitella päämäärätietoisesti ja kuntoa kasvattaen. Alunperin olin ajatellun harjoitella varastosta ja netistä löytyvillä ohjelmilla mutta tuota pikaa totesin ne omaan tilanteeseen hieman huonosti sopivilta. Kun työni sattuu olemaan kolmivuorotyötä niin nuo yövuorot sotkevat niin hyvin tuon harjoittelu rytmin että sitä varten tarvitsen aivan omanlaisen treeniohjelman.

Kuinka treenit ovat sujuneet


Siispä ainut vaihtoehto oli löytää valmentaja. Menneen vuoden aikana olin seurantapahtumissa törmäillyt muutaman kerran Markus Liekariin joka valmentaa muunmuassa poikaansa Emil Liekaria hiihdon sekä triathlonin parissa. Vaikka tiesin Markuksen olevan pääsääntöinen hiihdon valmentaja niin ajattelin huvikseen kysyä kiinnostaisiko häntä alkaa valmentamaan minua.

Aluksi ajatuksena olikin pelkästään hiihtämisen valmentaminen sillä olin ilmoittautunut FINLANDIA-hiihtoon 100km vapaantyylin matkalle. Mutta loppujen lopuksi valmennus laajentui käsittämään myös triathlonia ja päätavoitteen Barcelonan kisan suorittaminen toivotussa ajassa.

Valmentaminen alkoi sillä että kävin suorittamassa pyörä-juoksu kuntotestin jossa selvitettiin lähtötaso. Kaikilta osin testi ei mennyt putkeen sillä olin ollut juuri yövuorossa ja lisäksi juoksumatto temppuili testin aikana. Mutta lähtötulokset kuitenkin saatiin joihin voidaan vertailla seuraavalla kerralla.

Nyt kun kevät ja kisakauden alku lähenee niin kävin toistamiseen tuossa samaisessas kuntotestissä. Tällä kertaa matto toimi ongelmitta ja saatiin hyvät tulokset. Viralliset paperit tulevat postissa perässä mutta mitä testistä omasta mielestä jäi käteen niin erittäin hyvä fiilit. :)
Pyörä tuntui menevän suunnilleen samoilla urilla kuin viimeksi eli ei ainakaan heikennystä, tuntuma oli että mahdollisesti pientä parannusta olisi ollut.

Juoksu taasen meni todella hyvin. Kokonaisuudessaan jaksoin tallata matolla 29 minuuttia joka on henkilökohtainen ennätys ja taisi tulla yhditelmätestinä parhaat tuloksetkin. Puhtaassa juoksutestissä olen tehnyt kovemman tuloksen mutta ei näitä oikein voi verrata keskenään. Pieni harmitus jäi kyllä kaivertamaan hampaankoloon kun lopetin minuuttia vaille 30min. Olis vaan pitänyt painaa menemään ei se enää paljoo pahemmalta olisi voinut tuntua. :D

Tästä sitten seuraava isompi juttu on IRONMAN training day Lahdessa 19.5. Tapahtuma on Finntriathlonin järjestämä (saman kuin joka järjestää Lahden IRONMAN kisan) kilpailureittiin tutustumispäivä, eli 90km pyörää ja vähän reilu 10km juoksua. Sieltä tulee sitten seuraavaksi raporttia.

Vauva arki


Kuinkas tämä uusi tulokas on sitten vaikuttanut treenaamiseen. Noh, tällä hetkellä suurin vaikutus on ollut että on tullut tehtyä paljon vaunukävelyitä. Ja nehän ovat sitten erittäin hyviä palauttavia treenejä ja miksipä ei myös hyvää todella matalan pk-sykkeen treenejä kuitenkin nämä vaunukävelyt tuntuvat olevan aina tunnin - kahden mittaisia niin kyllä sieltä jonkinlaista kestävyyttä tulee lisää.

Mutta vasta painoksi pieni söpö vauveli on melkoisen äänekäs ollut varsinkin yöllä niin se on hieman häirinnyt lepoa, onneksi korvatulpat on keksitty mutta kyllä se huuto kuuluu niidenkin läpi. Mutta askel kerrallaan ja joka päivä opitaan lisää vauvasta ja on tässä tullut vastaan hiljaisiakin öitä ja päiviä eli jotain tehdään oikein. Tästä on hyvä jatkaa. :)

Tuli tehtyä parin tunnin lenkki. Matkalla ehti kuvaille nähtävyyksiä, tässä Kuusaan Stonehenge.


Ollaan sitä oltu koko perheenkin kanssa kävelyllä ja kivaa on ollut. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti