tiistai 7. marraskuuta 2017

Kauden 2017 harjoituskauden touhuamiset

Kauden 2017 läpikäynti talven ja kevään osalta


Morjesta pöytään vaan, blogin on ollut hyvän aikaa pölyttymässä mutta yritellään jälleen virvoitella sitä eloon. Tuli tuossa lueskeltua itsekin blogi lävitse ja se on kyllä hyvä historiankirja omasta urheiluelämästä. Sen kautta on vaan hyvä palata menneeseen ja muistaa ne tunneltat mitä silloin on ollut. Harmittaa näin jälkeenpäin ettei ole tullut kirjoiteltua enempää tekstejä. Varsinkin Kalmarin kisaraporttia lukiessa pystyi hyvin palautumaan kisan tunnelmiin.

Nyt kun läpikäytävänä on kokonainen vuosi kerralla niin käväsen pikaiseen kilpailut, tulokset ja tunnelmat läpi. Siltä osin mitä tapahtumista enää muistaa.

Mutta tässä vielä tunnelmia viime vuodelta seuran kuvakollaasi videona.

Kajo Triathlon kausi 2016

Talvijuoksu cup, 1/5 Lapinjärvi 26.11.2016

Kuten jo useampana vuonna niin jälleen kerran Talvijuoksu cupin 10km kilpailut kuuluivat tämänkin treenikauden ohjelmaan. Siinä on kiva seurailla miten kunto kehittyy. Pari viikkoa aikaisemmin olin käynyt juoksemassa anakynnystestijuoksun aikaan 47:45 min. Tältä pohjalta sitten osasi lähteä juoksemaan sopivaa vauhtia. 
Eka kisa on Lapinjärvellä ja nimeltään Kinkkuhölkkä ja poikkeuksellisesti 10km sijasta matkaa kertyy vähän reilu 12km. Juoksu sujui hyvin aina noin 10km asti mutta sitten hieman alkoi vauhti hyytyä ja takana painostanut työkaveri paahtoi tässä vaiheessa ohitse. Loppuajaksi minulle tuli 56:12min ja hävisin työkaverille harmittavat 20 sekuntia. Loppuaika sattui olemaan sama kuin oma reittiennätys niin eihän siihen tulokseen voi olla pettynyt. Jos juoksu kulkee tässä vaiheessa kautta näin hyvin niin, hyvä juttu.


Pientä alkulämppää ennen kisan alkua.

















Talvijuoksu cup, 2/5 Iitti 17.12.2016

Muutama viikko treeniä välissä ja sitten koitti jälleen seuraavan juoksukisan aika. Tällä kertaa matkana oli vain 10km ja ympäristönä Iitin Ravilinna. Tällä reitillä on tullut juoksua oma 10km ennätys ja koska viimeksi oltiin hyvässä vauhdissa niin ennätystä lähdettiin rikkomaan. Samoin työkaverin voitto oli tähtäimessä. Hyvin se juoksu jälleen lähti liikkeelle ja sain pidettyä johdon työkaveriin aina 9,7km asti jolloin alkoi tiukka kirikamppailu ja eihän sitä parempaa pysty päihittämään. Ero maalissa oli lopulta 5 sekuntia, vähän jäi kyllä harmittamaan niukka tappio. Loppuajalla 45:52 min ei vielä omaa ennätystä hätyytelty joka oli 44:22.





Hiihtoa

Tälle treenikaudelle en ollut ottanut henkilökohtaistavalmennusta vaan tein treenit täysin fiilispohjalta. Ja fiilis veti useasti hiihtämään sillä olinhan ensi kertaa ilmoittautunut Finlandia hiihtoon joten kilometrejä täytyi jättää taakse. Hiihtoa tuli harrasteltua Kouvolassa siellä missä ladulle pääsi ja myös Sotkamossa vanhempien luona vieraillessa.


Hieno sininen hetki Vuokatin hiihtoladulla :)


Pakkasta ei tainnut olla montaa astetta mutta se riitti maiseman kuura verhoiluun



Pari pitkää lenkkiä ehti käydä hiihtämässä ja samalla saatii rikottua myös tuo maaginen 50km raja.

Useampana talvena se on jäänyt inhottavan lähelle mutta nyt se on rikottu.











Talvijuoksu cup, 3/5 Porlammi 21.1.2017

Tähän kisaan ei sitten oltukaan valmistuduttu kovinkaan hyvin. Paikka oli uusi ja lisäksi edellisen yön olin viettänyt töissä. Juoksukisan ollessa kyseessä en hirveästi ollut uskaltanut syödä ennen lähtöä kun tuo vatsa moneti juostessa alkaa taistella vastaan. Niinpä muutamalla geelillä lähdettiin matkaa tekemään. Pari ekaa kilsaa kulkikin hyvin ja ajattelinkin että tästä tulee hyvä reissu. Mutta sitten totuus iski vasten kasvoja. Yövuoro töissä ja energian puute tekivät tehtävänsä ja vauhti tippui dramaattisesti, samoin matkan taivaltaminen oli yhtä tuskaa. Jaloista ei kertakaikkiaan irronnut yhtään tehoja ja juoksu oli ihan karsean tuntuista.
Työkaveri paineli omia menojaan kaukana tietämättömissä. Myös toinen työkaveri jonka olen aina päihittänyt alkoi hiillostaa takana. Pari kilsaa ennen maalia se sitten tuli rinnalle ja siinä hetken rupateltiin ja sitten yritettiin yhdessä lähteä loppukiriin mutta kun jalat on tyhjät niin ne on tyhjät eikä mitää kiriä irronnut. Loppuaika 50:16 on huonoin 10km aika pitkään aikaan. Työkavereille tuli tappiota 20sek ja toiselle 4min 13sek.


Finlandia hiihto 5.2.2017


Hiihtoreitti

Sitten koitti aika suuren päivän, 44. Finlandia hiihto Lahdessa. Ala-asteella viimeksi hiihdetty kilpaa ja siinä välissä vierähti lähes 20 vuotta ettei suksiin tullut koskettua. Jälleen lajin pariin palanneena täytyy todeta että kyllä se vaan on kivaa touhua. Kolme tai neljä talvea hiihdelty sen minkä kunakin talvena on pystynyt, välillä hyvinkin vähän kun lunta ei ole ollut. Nyt eka talvi takana jolloin ihan tosissaan treenasin hiihtoa ja kilometrejä taisi tulla ennen Finlandia-hiihtoa reipas 400.

Kisa aamuna tunnelma oli jännittynyt, aikainen herätys ja automatka Lahteen sekä kisa-areenan etsiminen loivat oman jännityksensä. Onneksi olimme Tiinan kanssa hyvissä ajoin liikkeellä niin paikka löytyi ja autokin saatiin lähellä parkkiin. Sitten vain varmistamaan osanotto ja vastaanottamaan kisanumero ja ajanottoväline.

Lähdin kisaan harkitulla taktiikalla, olin treenihiihdoissa testannut juomarepun toimimista hiihdossa ja se toimikin hyvin kunhan se oli takin alla piilossa ja muisti myös puhaltaa letkun juonnin jälkeen tyhjäksi. Tällä taktiikalla estettiin letkun jäätyminen ja juoman kylmettyminen repussa. Olin myös miettinyt mihin aikaa saattaisin pystyä 50km hiihtämään ja jos kaikki menee niin kuin Strömsössä niin 3h 30min oli tavoite.

Hiihtäjien piti siirtyä lähtökarsinaan oman tavoiteajan tai edellisvuoden suoritetun hiihtoajan mukaan. Joten itse olin toisessa 50km lähtöryhmässä. Porukkaa oli kerääntynyt jo kovasti porteille odottamaan pääsyä areenalla. Kun portit avattiin alkoi lyhyt juoksu kisa kuka saisi hyvät lähtö aseman hiihtoon. Itse hölköttelin mukavaa vauhtia ja sain paikan noin 10m päästä kärjestä. Lähtöpaikalla oli perinteisenladun urat ja koska kyseessä oli kuitenkin vapaantyylin hiihto niin tässä vielä ihmeteltiin että kuinkahan tästä lähdöstä oikein selvitään. Porukkaa edessä, takana ja sivuilla, mahtaa tulla melkoinen rytinä tuosta lähdöstä.

Lähtö kuitenkin sujui yllättävän rauhakseen, kärki tietenkin ryntäsi täysillä lähdön kajahdettua niin hiljalleen siitä sitten loput alkoivat lähteä liikkeelle. Ensin tasurilla eteenpäin ja kun latu loppui niin sitten vaihdettiin luisteluun. Tuolta areenan montustahan on tosiaan kiva lähteä sillä heti alkuun päästää tekemään melkoisen iso nousu. Tästä kun oli varoiteltu niin otin sen ihan rauhakseen jotta loppumatkallekin riittäisi eväitä. Mäkeä noustessa kyllä huomasi että jotkut ovat menneet hieman kovempaa kun oli puklauteltu ladun vieruksille ylimääräiset hapot.

Kisan alkua odotellassa oli jo hieman ehtinyt jäähtyä ja varpaita sekä sormia hieman palelsi. Mutta onneksi ne eivät vielä jäässä olleet ja nythän tässä hiihtäessä tulee lämmin. Ensi nousun ylöspäästyä alkoi sitten pitkä puurtaminen joka kyllä tuntui välillä ihan loppumattomalta. Mutta sitähän se kestävyysurheilu on sekä fyysisen kunnon että mentaalin kunnon kestävyyttä. Onneksi minulla oli hyvä taktiikka millä oltiin liikkeellä ja lisäksi odotelin josko Tiina olisi sattunut ajelemaan aina jollekin huoltopisteelle kannustamaan. Ja muutamalla pisteellähän se oliskin ja siitä kyllä sai hyvin virtaa lisää. :)

Koska mulla tuo kone on niin diesel kuin voi vaan olla niin koneen lämpenemiseen meni sitten ekat 30km vasta siinä vaiheessa totesin itsekseni että nyt muuten on varpaatkin lämpöiset ja on hyvä hiihto flow päällä. Joten ei muutakuin isompaa silmään ja menoksi. Loppu 20km menikin sitten oikein mukavasti sillä olihan reitti nyt tuttua kun se oli hiihdetty jo kertaalleen. Ainoastaan oikaisu pätkä oli tuntematonta latua.
Vaikea kuvailla sitä fiilistä kun stadioni viimein tuli näkyviin ja loppulasku sinne alkoi ja lopulta kaarrettiin maalisuoralle. Huokea fiilis oli kyllä. Koko matkan ajan olin vain keskittynyt hiihtoon enkä ollut katsellut kelloa ollenkaan, nyt maalissa kun sen pysäytin niin näin lukeman 3:30. Mitää!! Hiihdonkö mä ton matkan todella noin nopeasti, VAU


 Todiste suoritetusta matkasta


Muutama kuva kilpailusta ja maaliin tulosta

Talvijuoksu cup, 4/5 Iitti 18.2.2017

Hiihdosta toivuttu ja on jo seuraavan juoksukisan aika. Tällä kertaa oltiin jälleen Iitissä jotan tuttu paikka ja reitti. Päästään taas kokeilemaan mitä noin kuukauden treenaaminen on vaikuttanut. Tällä kertaa juoksu kulki hyvin verrattuna edelliseen juoksuun mutta silti työkaveri päihitti minut jälleen kerran. Tällä kertaa ero pääsi tulemaan 22 sekuntia oman virallisen loppuajan ollessa 45:30.






Maaliin tulo ja Garminin dataa. Oma kello pysäytetty hieman virallista aikaa myöhemmin.















Kajo Triathlon, Hillitön hiihto-juoksu 4.3.2017

Olin syksyn aikana miettinyt seuran sisäisiä harjoituskisoja ja nyt oli koittanut ensimmäisen aika. Tänään lähdettiin kokeilemaan uudenlaista lajia nimittäin hiihto-juoksu. Hiihtämällä edettiin hieman reipas 11km ja juosten 5km. Tällaista lajia kun ei ole tullut ollenkaan harjoiteltua eikä tähän kohtaan kautta ole myöskään pyörä-juoksu vaihtotreeniä tullut tehtyä niin tuon kovan hiihdon päälle juoksu oli melkoisen sitkeää. tämä kisa oli myös eka kisa jossa kokeiltiin myös webscorer ajanotto sovellusta. Onneksi seuran sisältä löytyi vapaaehtoisia niin pääsin itsekin kisailemaan sillä muuten minulle olisi ollut tuo ajanottajan paikka varattuna.



Kajo Triathlon cup, uinti 750m 22.3.2017

Hiihto-juoksu kilpailu oli hajoitusta tulevaan, nyt osattiin käyttää webscorer sovellusta ja tästä alkoi sitten cup kisasarja jossa laskettiin pisteitä. Ekaan kisaan olikin saapunut mukavasti osallistujia. Koska kisa suoritettiin seuran hallivuorolla jossa oli kaksi rataa varattuna jouduttiin ottamaan useampi lähtö jotta kaikki mahtuivat uimaan. Itse toimin ajanottajana muissa paitsi omassa lähdössä.
Kun oman lähdön aika tuli päätin tehdä uinnin märkäpuvussa. Uinti lähti minulle tuttuun tyyliin hieman liian kovaa ja siitä se sitten hyytyi loppua kohti. Mutta oma 750m ennätys tuli uitua 12:50.

Talvijuoksu cup, 5/5 Elimäki 25.3.2017

Sitten koitti viimeisen talvijuoksu cupin kisan. Täällä Elimäellä en ole aikaisemmissa kisoissa oikein saanut juoksu kulkemaan, kovimmat juoksu on aina tullut tehtyä Iitissä joten suuria odotuksia ei ollut. Viivalle kuitenkin mentiin ja juoksemaan lähdettiin. Juoksun alku sujui yllättävän kevyesti ja koska tossu liikkui niin annoin sen myös mennä. Käännös paikalla ehdittyäni aloin katselemaan missä työkaveri tulee ja hän olikin jäänyt yllättävän kauas mutta niin se oli ollut kaukana aikaisemmissakin kisoissa ja kirinyt kiinni ja ohi joten hidasteluun ei ollut aihetta. Loppu matka tykitettiin niin lujaa kuin kintuista kerkesin. Taisipa loppumatkasta toisen ikäryhmä juoksija mennä minusta ohi ja päätin että tähän perään minä nyt liimmaannun. Ja se kannatta sillä ekaa kertaa olin maalissa ennen työkaveriani ja sehän passaa. Loppuaika näytti myös uutta 10km ennätystä 44:02 niin mikäs tässä ollessa.








Lentämällä maaliin ja tuloksena uusi ennätys.
















Kajo Triathlon cup, juoksu 5km 12.4.2017


Nyt kun oltiin saatu juoksu cuppi altapois niin voitiin keskittyä seuran sisäisen cupin järjestämiseen sekä suorittamiseen. Seuraavana oli vuorossa 5km juoksu. Aikaisemmin kun en pelkkää kovaa viitosta ole tullut juostua kun se on aina ollut tri kisan yhteydessä. Tälläkin kertaa kisaamaan oli ilmestynyt oikein kiva porukka. Kisaan olin myös saanut uuden kellon käytöön sillä olin tilannut Garmin Fenix 5 kellon ja nyt sitä pääsi kokeilemaan tosi toimissa.
Juoksuun lähdettiin mutta tällä kertaa meno tuntui jotenkin yhtä tahmealta kuin Porlammen talvijuoksu cupin kisassa. Sykkeitä en saanut nousemaan normaaleille tasoille missä ne kovassa juoksussa minulla ovat. Olihan reitti hieman kumpuileva niin sitä jopa odotti että sykkeet olisivat korkealla. Vaikka juoksu tuntui tahmealta ja jalat voimattomilta niin maalissa kello oli erimieltä vauhdista sillä tuloksena oli uusi 5km ennätys 21:27.


Osa kilpailuun osallistuneista

Kajo Triathlon cup, tempopyörä 20km 3.5.2017

Sitten päästiinkin jo pyöräilemään puhtaalle asfaltille ja sehän merkitsi sitä että täytyy käydä vähän oikomassa jalkoja ja katsoa mihin se pyörä pystyy. Ja yllättävän hyvin se sitten kulkikin, suhteellisen raskas reitti meni aikaan 34:33 ja keskinopeuden ollessa 35km/h. Mutta täytyy sanoa sen verran kun tiesi että nyt on pelkkä pyöräily ja sekin on vain 20km niin sitä uskalsi polkea paljon kovempaa mitä tri kisoissa. Ja viimeiset 5km onkin tullut poljettua todella kovaa kun sykkeetkin on nousseet juoksun anakynnyksen yläpuolelle.

Kisaan lähteviä

 Kisasta palanneita


Riga, Latvia, puolimarathon 14.5.2017

Viime kilpailukausi lopetettiin ulkomaan kisaan niin tämän kesän kisakausi aloitetaan ulkomailla. Vuorossa oli Latvian pääkaupungissa Rigassa juostava puolimarathon. Tarkoituksena oli lähteä matkaan ystäväpariskunnan kanssa mutta heille tuli yllättäviä esteitä eivätkä siten päässeet mukaan. Joten matkaan lähdettiin kahdestaan.

Kisaan ilmoittauduttu

Jälleen kerran uuden paikan ollassa kyseessä sitä oltiin ihmeissään että mistä löytyy mitäkin. Täytyisi löytää kisaan ilmoittautumis paikka ja lisäksi myös hotelli missä olisi tarkoitus majoittua. Onneksi taksi osasi hyvin perille kisaan ilmoittautumis paikkaan olihan se kuitenkin iso areena missä ilmoittautuminen tehtiin. Seuraavaksi pitäisi sitten löytääkin hotellille, noh taksi alle vaan niin kyllähän sen pitäisi osata. Osoitetta kun näytettiin kuskille niin se vaan tuumasi ettei osaa tuonne eikä siis lähtenyt kyyditsemään meitä.
Vähän siinä tyrmistyneenä ihmeteltiin että jopas on kuski mutta koska kaupassa pitäisi kuitenkin käydä niin kävelimme läheiseen Prismaan, sisälle päästyä selvisikin että paikassa on loppuunmyynti ja hyllyt ammottivat tyhjyyttään. Jotain kuitenkin saatiin mukaan ja koska hotellille ei pitäisi olla mikään mahdoton matka niin päätimme kävellä sinne.
Hetkisen aikaa käveltyä oltiinkin jo perillä ja ei muutakuin huoneeseen huokaisemaan ja valmistautumaan seuraavan päivän kisaan.

Tämä puolimarathon olisi osallistuja määrältään suurin kilpailu mihin kumpikaan on koskaan osallistunut ja sekös sitten jännitti. Kisaan valmistavat tankkaukset tehty ja kaikinpuolin valmiina. Ainut mikä oikeastaan jännitti oli vatsa, kestäisikö se tämän touhun läpi. Kyseessä kuitenkin kaupunki kilpailu niin ei ollut puskaa mihin juosta jos hätä yllättää.

Lopulta kun ihmisiä alkoi kerääntyä lähtösuoralle niin päätimme mekin hipsiä sinne. Osallistujia oli todella paljon muistaakseni 4000 juoksijaa puolimarathonilla. Samassa startissa olivat myös 2000 marathonin juoksijat joka lisäsi osallistujien määrää. Voidaan sanoa että lähdössä vallitsi tiivis tunnelma. Taidettiin Tiinan kanssa olla jopa 100m päässä lähtöviivasta. Kun startti lopulta tapahtui ja massa lähti hiljalleen valumaan startti viivaa kohti alkoi vauhti myös kasvaa ja lähtöviivalla kävely vaihtui juoksuun ja samalla toivotimme Tiinan kanssa toiselle onnea kisaan sillä minä olisin nopeampi juoksija niin kisassa ei yhtä matkaa pystyttäisi menemään.

Minullehan tämä oli jo viiden puolimarathon ilman että laskee triathlon kisoissa tulleita puolikkaita. Siispä olin kehittänyt jo hyvä taktiikan millä lähden suorittamaan kisaa. Minulla oli puolen litran juomapullo juoksuvyössä ja sen lisäksi pari kofeiini geeliä jos loppumatkasta alkaa tuntua siltä että tossu alkaa painaa.

Juoksu lähti kulkemaan todella kevyesti ja sain pidettyä ihan huippu vauhdin vaikka en edes yrittänyt mennä niin kovaa mutta koska sykkeet näyttivät pysyvän sallituissa rajoissa niin sitten sitä on vain mentävä.

Juoksu reitin varrelle oli tehty paljon kaikkea, oli tanssiryhmää, bändejä soittamassa, rumpujen hakkaajia, kannustajia, yms. Sikäli siis tosi kiva juosta kun aina on jotain uutta odottamassa. Myöskin reitti oli todella tasainen ja siten siis nopea.

Nopeuteni ja energian tarpeeni olin arvellut juuri oikein, näin jälkeenpäin ajateltuna sen geelin olisi voinut ottaa hieman aikaisemmin kuin siinä kohtaa kun alkaa tuntua että nyt tarvitsee buustia sille eihän se ihan välittömästi ala vaikuttaa. Nappasin geelin viimeisessä kääntöpisteessä josta oli noin 15min matka maaliin. Toihan se geeli mentaalisen buustin välittömästi niin sitä jaksoi kyllä painaa sen loppusuoran maaliin asti. Viimeisellä sadalla metrillä sitten iskin tallan pohjaan ja otin kunnon loppukirin, juoksin niin paljon kuin vain jaloista pääsi ja yllättävän kovaa sitä vielä pääsikin vaikka olikin jo melkein puolimara takana mutta kun yleisö kannustaa niin se on näytettävä.

Tulokseksi tästä juoksusta jäi huima parannus aikaisempaan ennätykseen ja nyt kello pysähtyi aikaan 1,33:50. Sijoitus kaikista kisaajista oli 252/4009, omassa ikäryhmässä 35/426 ja kaikista suomalaisista 3/111










Iloisena maalissa


 Todistus tehdystä kisasta


Kajo Triathlon cup, Tiinan duathlon 5,2km-20km-2,6km 17.5.2017

Seuraavaksi suunnattiin sitten seuran sisäisen cup kisan järjestämiseen. Tällä kertaa jouduinkin olemaan ajanottajan tehtävissä koska puolikkaasta oli vasta muutama päivä niin turha lähteä tekemään kovaa treeniä heti perään. Porukkaa oli jälleen saapunut paikalle mukavasti joten tästä saatiin muille oikein mainio treenikisa.


Tässä välissä oli vielä tarkoitus käydä juoksemassa Kouvolan Puolimarathon mutta pienoinen flunssa iski päälle ja edellisestä puolikkaasta oli ainoastaan kaksi viikkoa niin katsoin parhaimmaksi jättää sen kisan välistä. Nyt olikin sitten hyvin aikaa treenailla triathlon kauden avaavaan Fintriathlinin Vanajanlinnan sprintti kilpailuun. Jottei tämä postaus venyisi ihan mahdottoman pitkäksi niin jatketaan kesän kilpailuiden käsittelyä seuraavassa postauksessa.