maanantai 27. marraskuuta 2017

Treenaaminen vuoden synkimpinä hetkinä

Treenaaminen vuoden synkimpinä hetkinä


Suomi on kyllä siitä julma maa että näin kesälajin harrastajana suurin osa treenaamisesta tapahtuu joko sisällä tai ulkona kylmässä, märässä ja pimeässä.

Talvella tuleekin hiihdettyä melko paljon niin siinä saa erittäin hyvää harjoitusta koko kropalle. Samalla saa raitista ilmaa ja mahdollisesti annoksen valoa sekä vaihtelua triathloniin painottuneeseen treenaamiseen, joka siis pääsääntöisesti tapahtuu syksy/talvi aikaan sisätiloissa.

Lisäksi kun ilmoittaa itsensä hiihtokilpailuun niin se vähän pakottaa myös sinne ladulle mutta onneksi kaikki tapahtuu omasta vapaasta tahdosta. Mutta millä saada treenaus motivaatio pysymään läpi kauden korkealla. Välipaloina voi nauttia esim. varustepäivityksistä.

Pyörän tärkeimmän kontaktikohdan päivitys

ISM PN3.0 satula

Todella monella triathleetillä olen nähnyt näitä nokattomia satuloita. Pari vuotta hyvin lyhyen aikaa sellaista kokeilin mutta silloin totesin ettei se ollut minua varten. Nyt kuitenkin päätin hankkia sellaisen uudestaan ja tällä kertaa tähän talvikauden treenien alkuun. Varmasti tekisi hyvää jos kävisin pyörän säätämässä uudestaan BGFITssä mutta ensituntuma ainakin on että satula olisi hyvin lähellä oikeaa paikkaa.
Pari ajokertaa on jo alla ja täytyy todeta että varsinkin aeroasento tuolla satulalla on huomattavasti parempi mitä vanhalla normaalilla satulalla. Mutta vastaavasti pystyasento on hieman kovempi mitä tavan satulassa. Onhan tässä koko talvi aikaa totutella tähän satulaan niin eiköhän se sitten kesällä jo toimine hyvin.


Viikkosyklit

Nämä treeniviikot kun vaihtelevat sykleissä että on esim. kaksi kovaa treeniviikkoa ja sen jälkeen tulee löysempi palauttava viikko. Jos tuo palauttava viikko menee mulla plörinäksi esim. sinne on kasaantunut sen verran tekemistä/menoja että ne vähätkin treenit jäävät välistä niin sitten välillä on vaikea ponnistaa takaisin kovalle viikolle treenaamaan. 

Nyt tuossa vierähti juurikin sellainen jakso lävitse.  Ensin oli pari kovaa viikkoa jossa treenit sujuivat huippu hyvin ja tahdon voimaa riitti. Sitten tuli palauttava viikko jolloin käytiin koti puolessa pyörähtämässä. Tarkoitus oli käydä siellä tykkilumilaadulla hiihtämässä mutta se jäi sitten kuitenkin välistä. Joten välipäiviä tuli sitten suunniteltua enemmän. Tunteja viikolle kertyä vain 2h 45min. :(

Seuraavalla viikolla kun piti olla taas kova viikko niin treenaaminen ei oikein maistunut. Sain kuitenkin tehtyä jonkinlaiset treenin lauantaita lukuunottamatta joka päivä mutta viikon saldoksi tuli silti ainoastaan 5h 16min.

Noh, tässä vaiheessa treenikautta tuollainen ei vielä haittaa yhtään. Siinä oli sitten kaksi palauttavaa viikkoa. Ja sainhan tuohon toisen viikon päätteeksi tehtyä jälleen 10km anakynnys testijuoksun. Juoksun jälkeen kello näyttikin oikein hyvää tulosta sillä edelliskertaan verrattuna 38 sekuntia lähti ajasta pois ja keskisykkeet olivat 5bpm alhaisemmat. :)

Paljonko olisikaan aika ollut ellen olisi möhlinyt kellon käynnistystä juoksuun lähtiessä. Ehdin nimittäin juosta jo 500m ennen kuin huomasin ettei kellossa aika juoksu. Eihän siinä sitten muuta kuin kävelyä ja kevyttä hölkkää takaisin lähtö paikalle ja homma uusiksi.

Seuraava kova treeniviikko menikin jo huomattavasti paremmin, jotenkin noista kovista harjoituksista saa sitä intoa mistä lähtee sitten treenit sujumaan heti taas paremmin. :) Tuntejakin kertyi mukavat 10 koko viikolle.




 Ironman Barcelona


Viime viikolla palaset loksahtivat paikoilleen ja sain mahdollisuuden osallistua Barcelonassa järjestettävään Ironman kilpailuun 7.10.2018. :)

Pitkään on tullut haaveiltua Barcelonan kisasta osittain sen ajankohdan takia. Siihen mennessä kun on saanut kisata Suomessa ihan täyden kauden ja silti, ainakin minulla on kaksi kuukautta aikaa  treenata hyvällä teholla ja valmistautua ainoastaa tätä matkaa varten.

Tämä sitten tarkoittaa että ensi vuosi tulee olemaan todella mahtava kisakesä. Pääsen osallistumaan ensimmäiseen Suomessa järjestettävään Ironman 70.3 kilpailuun sitä seuraa Turussa Challenge sarjan puolenmatkan kisa ja siitä pari kuukautta niin lähdetään Espanjaan kisaamaan täydenmatkan kisa. Eli ensi vuonna kisakalenterissa on ainoastaan kansainvälisien järjestäjien tapahtumia. 

Tietenkin kesän aikana katsotaan jotain pikku kisoja tästä läheltä missä käydä testailemassa vauhtia. Vaikka kalenteri näyttäisi siltä että Joroisille voisi olla mahdollista lähteä tekemään kesän kolmas puolimatka niin todellisuus saattaa olla sellainen että se jää tältä vuodelta välistä ja keskityn ainoastaan Lahden Ironmaniin ja Turun Challengeen.

Tästä saa nyt paljon uutta aitoa tahdon voimaa tänne talven pimeyteen, kyllä nyt jaksaa treenata. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti